Anatol Filipczuk prezes Stowarzyszenia Pszczelarzy Rejonu Puszczy Białowieskiej w Hajnówce
- Realizowany od 2000 roku konkurs jest pierwszą, podjętą w skali ogólnopolskiej próbą gromadzenia i dokumentowania wiedzy o polskich regionalnych, tradycyjnych produktach żywnościowych, jak również pierwszą próbą zainspirowania mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodów – powiedziała Izabela Byszewska Przewodnicząca Kapituły Krajowej Konkursu. – Od trzech lat Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych, na którą wpisanych jest ponad 300 produktów i potrwa, z czego znakomita większość to produkty nagrodzone w kolejnych edycjach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” .
"Lipiec Białowieski" został wpisany 28 grudnia 2005 roku na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii „Miody”. Jest to miód pszczeli z rejonu Puszczy Białowieskiej. Występuje w dwóch naturalnych postaciach płynnej – zwanej patoką i stałej - krupiec.
- Miód nektarowy lipowy (NL) może mieć barwę bardzo jasną, aż do bursztynowej z zielonkawym odcieniem. Po krystalizacji przybiera postać drobnoziarnistą. Ma słodki smak, lekko piekący.
- Miód spadziowy ze spadzi iglastej (SI) ma ciemną, brązową barwę z zielonkawym lub odcieniem. Ma lekko korzenny lub żywiczny zapach oraz łagodny mało słodki smak.
- Miód spadziowy ze spadzi liściastej (SL) charakteryzuje się barwą zielonkawo-herbacianą do jasnobrązowej. Ma specyficzny – lekko korzenny zapach a także łagodny, nieco cierpkawym smakiem.
© www.hajnowka.pl